Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Theerecept: Frisse kaastaart met witte thee

Een maand geleden bezocht ik op het Dutch Tea Festival de boekpresentatie van Kristin van Eetvelt. Haar boek thee bij gerechten – een culinaire belevenis staat bomvol recepten geïnspireerd op de vier seizoenen. Ook wordt elk gerecht gecombineerd met een daarbij passende thee. Het leuke aan deze recepten vind ik dat je op een makkelijke manier kan oefenen met tea and foodpairing. Of je nu op zoek bent naar een recept voor ontbijt, lunch, diner of dessert, ze staan allemaal in dit heerlijke boek. Vandaag deel ik een verfrissend theerecept, namelijk de kaastaart met witte thee.

Vandaag deel ik met jullie mijn versie van het recept Frisse kaastaart met oranjebloesem en rode vruchten. De ingrediënten:

  • 250 gram crème freche
  • 125 ml room
  • 16 gram vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 4 blaadjes gelatine
  • Sinaasappelsap van een halve sinaasappel
  • Halve rol meergranen biscuits
  • 50 gram roomboter
  • Frambozen en blueberries

 

Bereiding:

Leg 4 gelatineblaadjes in een bakje koud water en laat deze een kwartier weken. Giet vervolgens het sinaasappelsap in een steelpan en warm dit iets op. Haal de pan dan van het vuur en voeg al roerend de gelatineblaadjes door het sap. Laat het mengsel daarna even afkoelen.

Meng in de tussentijd de crème freche, twee eidooiers en de vanillesuiker in een kom. Dit kan met een machine of met de hand. Voeg daarna het sinaasappelsapmengsel beetje bij beetje toe in de kom en roer tussentijds goed zodat het een geheel wordt.

Vermaal de biscuits in een blender en zet een pan op het vuur met 50 gram roomboter. Wanneer de boter gesmolten is kun je dit mengen met de biscuits, zodat de bodem iets steviger is. Druk dit mengsel in een springvorm van 19 cm diameter.

Klop het eiwit van de twee eieren stijf. Doe ditzelfde daarna met de room. Voeg eerst de room toe aan het kaasmengsel en vervolgens het eiwit. Giet het kaasmengsel vervolgens op de koekjesbodem en plaats de taart voor 3 uur in de koelkast. Tot slot kun je de taart uit de springvorm halen en versieren met fruit naar smaak.

Witte thee

Een lekkere thee bij dit recept is Bai Hao Yin Zhen (Silver Needle). De zacht zoete thee met subtiele smaak sluit mooi aan bij de bloemige verfrissende en zachte smaak van de kaastaart.

Verwarm het mineraalarme water (droogrest <50mg/l) tot 80 graden Celsius. Spoel de glazen theepot om. Giet het water in de theepot en sluit de deksel. Laat de thee 10 tot 15 minuten trekken. Schenk de thee in mooie glazen in en serveer ze uit.

No Comments

Post a Comment