Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Theerecept: Jasmijnthee als ontbijt?

Tea and foodpairing is hot en vandaag heb ik een leuk recept voor een nieuw ontbijt: saffraanbrood met jasmijnthee. Als je opzoek bent naar een zacht brood dan is dit recept zeker geschikt. Door de jasmijnthee krijgt het brood een mooi zoet laagje. Heerlijk om te combineren met een zachte thee en wat honing.


Wat is jasmijnthee?

Groene jasmijnthee ontstaat door gedroogde theeblaadjes van de Camellia Sinensis te bedekken met jasmijnbloemen. Hierdoor wordt de geur en smaak van jasmijn in de theeblaadjes opgenomen. De geur van de thee is zoet bloemig. Jasmijnthee is vaak te koop in de vorm van parels of als losse thee. Voor het maken van dit brood raden we aan om de losse thee te gebruiken zodat de blaadjes goed opgenomen worden in het deeg. Voor dit recept is de Jasmijnthee van ITC Academy gebruikt.


Wat heb je nodig voor 1 brood:

125 ml melk
2/3 plukken saffraan
3 eetlepels mascarpone
225 gram bloem
1/4
e zout
7 gram gedroogde gist (1 zakje)
25 gram lichtbruine basterdsuiker
225 gram boter
20 gram Jasmijnthee

De bereiding:

Pak eerst een steelpannetje en verwarm de melk zachtjes nog net voor het kookpunt. Zet het pannetje apart en voeg de saffraan toe en roer het zo nu en dan. Laat de melk met saffraan 15 minuten staan. Je zult zien dat de melk door de saffraan gelig gaat kleuren. Na 15 minuten mogen er drie eetlepels mascarpone door het mengsel heen. Daarna mag het pannetje nog 2 minuten op laag vuur opwarmen.

In de tussentijd kan het zout, de bloem, het gist, de suiker en de thee samen in een kom worden gedaan. Maak daarna een kuiltje in het midden en schenk het warme melkmengsel hier in. Kneed met je handen het mengsel tot een zacht deeg. Wanneer het deeg in een bal gekneden kan worden breng je het mengsel over op een met bloem bestoven werkvlak. Blijf nu nog 15 minuten kneden en haal zo nu en dan het deeg even door de bloem en voeg je de boter stuk voor stuk toe. Leg de bal in een met boter ingevette kom en sluit de kom af met plasticfolie. Laat het nu voor een uur op een warme plek staan. Je zal zien dat het deeg in volume toe gaat nemen.

Haal het deeg, als het een uur heeft gerezen, uit de kom en kneed het nog 5 minuten. Verdeel het deeg daarna in 3 slierten die iets langer zijn dan de bakvorm. Maak van de slierten een vlecht en leg de uiteinden eronder, zodat de vlecht in de bakvorm past. Vet de bakvorm in en leg vervolgens voorzichtig de vlecht in de vorm. Dek de bakvorm af met ingevet plasticfolie en laat het daarna circa een anderhalf uur rijzen. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bak het brood daarna 25 minuten tot het goudbruin is gekleurd. Haal het brood daarna uit de oven en laat het circa 10 minuten afkoelen. Eetsmakelijk!

No Comments

Post a Comment