Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Nederlandse thee maken in Zundert!

Nederlandse theeplanten

Zaterdag reisde ik door zon en regen naar Zundert om een workshop Nederlandse thee bij te wonen van NLthee. Al eerder dit jaar had ik gehoord van Nederlandse theeplanten en dat maakte mij erg nieuwsgierig. Bij het woord thee denk je toch vaak aan landen zoals China, Japan en India. Landen die hier toch wel een stuk verder vandaan liggen en waar een heel ander klimaat heerst. De eerste vraag die in mij opkwam: ”Hoe kan de Camellia Sinensis in Nederland overleven?”, zal je dan ook niet verbazen. En toch blijkt het te kunnen, want Special Plant Zundert heeft de Nederlandse Camellia Sinensis in de kwekerij staan.

Een rondleiding door de kwekerij

We beginnen de workshop met een rondleiding in de kassen waarbij we als eerst bij een grote theestruik aankomen. De grootste theestruik die ik tot nu toe heb gezien. Anne vertelt ons dat de theeplanten erg sterk zijn en dus na een tijd in de buitengrond geplaatst kunnen worden. Ook hebben ze geen specifieke grondsoort nodig en hoef je ze maar zo af en toe water te geven. Het verbaasde me wel omdat ik weet dat de Camellia Sinensis een zuurminnende plant is en het liefst kalkarm water tot zich neemt. Hij blijkt dus erg makkelijk te onderhouden.

Zelf thee plukken

Daarna lopen we verder door de kassen tot we aankomen bij de theeplanten. Links en rechts zie ik rijen met theeplanten staan. De planten staan altijd overdekt en in de kassen is het warm, zeker als het zonnetje doorkomt. Samen met de andere deelnemers gaan we plukken om straks Nederlandse thee te maken. Met zijn allen gaan we op zoek naar mooie two leafs and a bud. Dit zijn de bovenste twee blaadjes en het knopje.

Ondertussen vertelt Anne over de theeplant en hoe het er in de kwekerij aan toe gaat. Om thee te maken moet je nogal wat blaadjes plukken. Nadat de bak goed gevuld is volgen we Anne naar binnen waar we in een grote ruimte plaats mogen nemen. De tafel is gedekt met verschillende theeën en hapjes. Natuurlijk mogen we ook even snuffelen aan de verschillende Nederlandse theeën die Anne heeft gemaakt: groen, oolong en zwarte thee. Zelfs variaties met zeewier.

Na een demonstratie thee maken krijgen we allemaal een zakje zelf geplukte thee mee naar huis en natuurlijk een mooie theeplant. Ik heb deze middag ervaren als erg gezellig waarbij ik ook veel leuke mensen uit de theewereld heb ontmoet. Ben je benieuwd wat thee is of wil je graag eens theeplantjes bekijken? Dan is deze workshop zeker een aanrader!

No Comments

Post a Comment