Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.
Nederlandsetheeplantage

Een theeplantage in Nederland? Jazeker!

We kennen het product thee al jaren. Al in de tijd van de VOC werd thee verscheept naar Nederland. Maar wist je dat thee nu ook groeit op Nederlandse bodem? Ik mocht Nederlands eerste theeplantage bezoeken die de naam ”Het Zuyderblad” draagt. Maar thee verbouwen in ons land, hoe werkt dat nu precies?

Kippen op de  theeplantage

S’ ochtends arriveer ik op theeplantage Het Zuyderblad in Soerendonk (Noord-Brabant). Ik word vriendelijk ontvangen door Linda Rampen die de theeplantage runt. Samen met oud klasgenoten van de theesommelier opleiding lopen we naar het eerste theeveld want we zijn natuurlijk razend enthousiast. Je zou het niet zeggen, maar de theeplanten op dit stukje grond zijn al 7 jaar oud! Linda legt ons uit dat de planten zo klein zijn omdat ze langzaam groeien door de ligging (minder zonuren dan in landen rond de evenaar) en ons klimaat.

Wat mij ook opvalt is dat er kippen over dit stukje grond lopen. Dat geeft toch wel echt het ”boerderijgevoel”. Linda vertelt ons dat ze op het moment ook bezig is met verschillende projecten, bijvoorbeeld het produceren van biologische thee. Dat houdt in dat er ook gekeken wordt naar de impact op het milieu en dierenwelzijn. Vandaag de dag is er grote vraag naar biologisch geproduceerde producten. Biologisch produceren van thee is echter niet altijd mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een klimaat waarbij de grond minder voedingstoffen voor de theeplant bevat of wanneer er veel insectenplagen zijn. Door biologische productie kun je de plant dan ook minder makkelijk beschermen omdat je aan een aantal eisen moet voldoen. Daarom heb ik veel bewondering voor boeren die zich inzetten voor biologische productie.

Theeveld

Verzorging van jonge planten

Vervolgens lopen we door naar de nursery. Dit is een ruimte waar de jonge planten groeien tot ze weerbaar genoeg zijn om in de grond geplant te worden. Linda heeft verschillende planten staan van verschillende cultivar. Ook met deze planten heeft ze een aantal interessante projecten lopen. Zoals altijd in een kas is het hier wel een stuk warmer dan in de open lucht, daarom lopen we snel verder naar het volgende veld.

Theenursery

Het open theeveld

Hoe gaaf is het om dit in Nederland te zien! Een groot stuk grond waarbij je uitkijkt op een hele rij theeplanten.
opentheeveld

En dat thee een echt natuurproduct is bewijst zich maar weer. Zoals je misschien op de foto al kunt zien zijn er een aantal plantjes waar niet veel meer van over is gebleven. Linda legt uit dat we een erg koude winter hebben gehad wat slecht is voor de plant. Ook door de sneeuwval tot laat in maart hebben de planten een moeilijke tijd gehad. Des te meer vanwege de bloeiperiode van de theeplant. Toch zag je bij sommige plantjes al weer wat nieuwe knopjes tevoorschijn komen. Wat ik wel mooi vind om te horen van Linda is dat ze op deze manier wel de sterkste planten overhoud. Eigenlijk een natuurlijke selectie. En dat is absoluut waar.

theeinhetveld

Ik ben erg enthousiast over de plannen van Linda en wat zij hier aan het neerzetten is. Ook organiseert ze op de theeplantage Het Zuyderblad leuke activiteiten om kennis te maken met thee. Kijk gerust op haar website: hetzuyderblad.nl/programma/

No Comments

Post a Comment