Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Inspiratie voor kerst: kerstdiner met thee

Het aftellen naar kerst, en daarmee het kerstdiner, is weer begonnen. Steeds vaker zoek ik de combinatie op tussen gerechten en thee. Niet alleen omdat thee een gezonde werking heeft, maar ook omdat de variëteit aan smaken blijft verrassen. Het proces blijft me inspireren om op zoek te gaan naar mooie matches.  Zo kan een combinatie waarvan je dacht dat het goed zou passen totaal mislukken. Maar ook combinaties waarvan je niet wist wat je er mee moest geweldig blijken. Dat is het voor- en nadeel van veel verschillende smaakprofielen. Toch is het proeven van verschillende gerechtjes en thee totaal geen straf.

kerstdinermetthee

Ik wilde met de kerst graag iets innovatiefs en unieks organiseren. Daarom heb ik gekozen voor een kerstdiner met thee. Ik moet eerlijk bekennen, ik ben (nog) geen ster in de keuken. Maar gelukkig zijn er ontzettend veel goede koks en krijgen we ook veel hulpmiddelen aangereikt. Bij de Albert Heijn heb ik een decemberbox besteld waarbij je alle ingrediënten ontvangt om de recepten thuis zelf te maken. De ingrediënten kun je ook los kopen, zodat je zelf nog ingrediënten naar keuze kunt toevoegen of weglaten. Op basis van de samengestelde gerechten heb ik theesoorten uitgezocht die hier mooi bij passen.

Het menu:

  • Voorgerecht: salade van rivierkreeftjes en garnalen, avocado en komkommer met Sincha
  • Tussengerecht: geroosterde bloemkoolsoep
  • Hoofdgerecht: hertenbiefstuk met homemade saus, aardappeltorentjes, sperziebonen en aspergebroccoli met Himalaya Gold
  • Nagerecht: chocolademousse met kokos en een kersenblad infusie

Bereidingswijze thee:

teatools– Sincha: weeg 3,5 gram thee af per 100 ml. Gebruik voor deze thee Spa Reine of gefilterd water. Zet de thee op 60 graden Celsius en laat 2 minuten trekken.

– Himalaya Gold: Weeg 3,0 gram thee af per 100 ml. Gebruik voor deze thee Spa Reine of gefilterd water. Zet de thee op 100 graden Celsius en laat 3 minuten trekken.

– Kersenblad infusie: Weeg 4,0 gram kersenblad af per 100 ml. Gebruik voor deze thee Spa Reine of gefilterd water. Zet de infusie op 85 graden Celsius en laat 3 minuten trekken.

 

 

TIP:

Zet een iced brew witte thee op tafel om tussen de gangen door de smaakpapillen te neutraliseren.

Heb je vragen over dit menu of over tea and foodpairing? Laat het mij weten via de contactpagina. Ik help je graag verder.

Hele fijne feestdagen en tot volgend jaar bij Chàr Tea Specliast!

No Comments

Post a Comment